България е на последно място в Европа по заплащане – 1,16$ долара на час

27-07-2015

След повече от година на протести и организирани действия, работещите в заведения за бързо хранене в Ню Йорк постигнаха заветната цел – минимална заплата от 15 долара на час. Очаква се тя да стане факт до края на 2018 г., докато в другите части на страната увеличението ще е с по-бавни темпове и ще достигне 15 долара в средата на 2021 година.

Британският ежедневник „Гардиън“ прави сравнение на минималната работна заплата в различните държави. Оказва се, че при днешните валутни курсове, 15$ на час е най-високото минимално възнаграждение спрямо която и да е страна в света. Дори в САЩ тази заплата е все още изключение и за повечето щати стойностите са близки до установения праг на федерално ниво – 7,25$ на час. Така има както щати с минимална заплата 15$ на час – Калифорния, Вашингтон, Илинойс, така и такива, в които изобщо няма законоустановено минимално заплащане – Алабама, Луизиана, Мисисипи, Южна Каролина и Тенеси.

С близки стойности до върха са Австралия –с 12,49$ на час и Люксембург – с 12,12$. Франция, Великобритания, Нидерландия, Белгия, Германия са в диапазона 9$ – 10,5 $ на час. В Япония минималната заплата е 6$ на час, а в Гърция – 3,65$. В група от близки стойности – малко над 2$ на час, попадат Полша, Естония, Хърватия, Аржентина, Словакия, Латвия, Турция, Чехия и Унгария.

България се намира на последно място – 1,16$ на час, попадайки близо до Бразилия – 1,25$ на час и Румъния – 1,42$ на час. Любопитно е да се спомене, че в 6 европейски държави – Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция – няма установена със закон минимална работна заплата. Въпреки това в Швеция например средната заплата е по-висока в сравнение с доста други части на Европа.