Медийни лъжи за «Американски инвеститори» в Пловдив

20-10-2015

Тези дни предизборно ни облъчиха със следната информация:

Американската компания за микропроцесори Sibiz ще изгради собствен офис в Пловдив. Първата копка ще бъде направена до края на октомври, теренът е купен от общината на търг през януари тази година за 813 хил. лв. Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г. Тя ще бъде със 17 хил. кв. метра и с капацитет до 2000 работни места. Това съобщи за „Капитал Daily“ Радослав Дервишев, представител на компанията за България. От  компанията засега не казват размера на инвестицията, като само уточниха, че става дума за „сериозна сума“.

В края на януари тази година дружеството „Текреал“, съсобственик в българския клон на Sibiz, е купил на търг от общината имот с размер 4 дка, показва справка в имотния регистър. Цената на терена, който се намира в началото на парк „Лаута“ в Пловдив, срещу магазин на веригата „Метро“, е 813 хил. лв. и на него се очаква да бъде изградена десететажна административна сграда с разгърната площ от 17 хил. кв.м. „Това обаче няма да бъде промишлен център“, уточнява Дервишев. В сградата ще се помещават офиси, център за обучение и конферентни зали. Капацитетът и ще е между 1000 и 2000 работни места, но това не означава, че ще бъдат наети 2000 нови служители. Към март 2015 г. фирмата има 36 служители и се помещава в сравнително малка жилищна сграда на ул. „Крим“ в града.

Българската фирма с калифорнийски корени, както Дервишев определя Sibiz, развива дейност в България вече 11 години. Тя се занимава с разработка разработка на хардуер и софтуер и търговия. По-конкретно компанията, която според сайта си има два офиса – един в Маунтин вю в Калифорния и един в Пловдив, прави специализирани чипове и специфичен фърмуеър (вградени системи за управление на електроника – от уреди до мобилни телефони).
Всичко това е прекрасно! Най-после сериозен инвеститор в Пловдив и при това в ИТ бизнеса.

След няколко дневно проучване в Интернет, обаче се натъкнах на доста противоречиви факти, доколко тази фирма е американска или това са персонажи от филма «Опасен чар».

Както е цитирано в „Капитал Daily“ фирмата с има два офиса – един в Маунтин вю в Калифорния и един в Пловдив.

Съгласно информацията в Агенцията по Вписвания в гр. Пловдив е регистрирана фирма САЙБИЗ БЪЛГАРИЯ ООД: ЕИК 115865840. Със седалище и адрес на управление  БЪЛГАРИЯ област Пловдив, община Пловдив гр. Пловдив 4004 район р-н Южен ул. КРИМ No 4. Със съдружници : „Текреал“ ЕООД ЕИК 203284796 с 4750 лв (95 дяла) дялово участие и Слави Ефтимов Дервишев с 250 лв. (5 дяла) дялово участие. Едноличен собственик на „Текреал“ ЕООД е Слави Ефтимов Дервишев. „Текреал“ ЕООД е регистрирана на регистрирана на 07.11.2014 година. Според подаден в Агенцията по Вписванията  годишен счетоводен отчет за 2014 г., фирмата има нулеви приходи и разходи през 2014 г., т.е. няма дейност. Самият Слави Ефтимов Дервишев е на доста преклонна възраст за ИТ специалист – роден е на 30.06.1936 г., т.е. той е на почти 80 години.

Ако разгледаме годишния счетоводен отчет на САЙБИЗ БЪЛГАРИЯ ООД за 2014 г. с изненада разбираме, че фирмата притежава само следните активи: компютри – 15016.09 лева, транспортни средства – 27000 лева и стопански инвентар – 10885.80 лева.

Никъде в регистрацията на САЙБИЗ БЪЛГАРИЯ ООД няма даже намек, че е филиал на чуждестранно (американско) дружество. Истината е, че това дружество е с еднолична собственост и управление от 80-годишния ИТ специалист Слави Дервишев.

Опитахме се да получим информация за другото дружество в Маунтин вю в Калифорния носещо името Сайбис (Sibiz Corporation). Оказа се, че едноличен собственик и управител на това дружество е Roddy Dervishev. Това според нас е Радослав Дервишев, който „Капитал Daily“ посочва като представител на компанията за България. За тази американска компания няма публична информация за това колко служители има тази компания, какви са годишните и обороти, каква е печалбата. Може би за това и „Капитал Daily“ нищо не пише по този въпрос.

На базата на гореизложеното ние гражданите на Пловдив питаме Община Пловдив::

  1. На коя от цитираните по-горе фирми са продадени 4 дка общинска земя на стойност 813 хил. лв. или по 203.25 лева на квадрат?
  2. Някой от Общината знае ли, какво по-точно ще бъде построено, т.к 1000 – 2000 (между 1000 и 2000 има огромна разлика, ама от нас да мине) програмисти на чипове на едно място е огромен брой? Да не би да местим Силиконовата долина в Пловдив?
  3. Има ли фирмата капацитет да построи сграда с 17 хил. кв. метра разгърната площ за 1 година? Ако не я построи, какво ще стане?
  4. Считате ли, че нетна заплата на ИТ специалист от 1000 лева е висока за работа в «американска» високотехнологична компания, за каквато претендира САЙБИЗ БЪЛГАРИЯ ООД ? А от друга страна собственикът Слави Дервишев декларира печалба за 2014 г. 893 хил. лева ?! Според нас при тия условия трудно ще задържи 36 си служителя към момента. А за 1000-2000 е просто мечта.

 

Автор: Стив Джобс и сие